Energielabel krijgt zowaar aanhangers

De kritiek op het energielabel was heftig bij de invoering. Maar het tij keert. Zo hoeft de koper van een zuiniger woning bij Triodos Bank minder hypotheekrente te betalen.

Door: Tjerk Gualthérie Van Weezel – de Volkskrant –

De overheidsactie om iedere huizenbezitter eind vorig jaar een ‘indicatief’ energielabel te sturen, werd op de nodige hoon onthaald. Het label dat mensen op hun deurmat kregen is doorgaans veel lager dan de werkelijke energieprestatie van hun huis omdat de overheid er bijvoorbeeld ten onrechte van uitgaat dat er geen dubbele glazen in zitten. Veel bewuste huizenbezitters ergeren zich daaraan. Het indicatief label krijgt ook kritiek vanuit Europa. Nederland geeft met deze schattting van de energieprestatie geen uitvoering aan de verplichting vanuit Brussel om alle huizen een energielabel te geven, vindt de Europese Commissie.

De wind van voren
Tijdens een debat in de Tweede Kamer vorige maand greep de oppositie de kritiek aan om verantwoordelijk minister Stef Blok de wind van voren te geven. Hoe kon hij ‘bewust onjuiste informatie aan burgers heeft verstrekken?’ Waarop de minister nog maar eens uitlegde dat er toch nadrukkelijk ‘indicatief’ op het label staat. En dat er dus nooit gezegd is dat het label overeenkomt met de werkelijkheid. Dat het vooral een actie is om mensen bewust te maken van energieprestatie en dat het label definitief moet worden bij de verkoop van een huis, via de website energielabelvoorwoningen.nl.

Wel moest Blok toegeven dat de procedure waarmee huizenbezitters via internet hun label definitief kunnen maken afgelopen maanden tot veel problemen heeft geleid. ‘Systeemfouten, inlogproblemen of huizen die niet in het systeem staan. ‘Het is vervelend, maar dit zijn kinderziekten die je bij een grote operaties nou eenmaal kunt verwachten’, stelt Blok. Volgens hem worden de problemen snel opgelost.

150 duizend man
Interessanter in het debat is dat het label een succes lijkt. Inmiddels hebben zo’n 150 duizend mensen hun label definitief gemaakt. Dat is aanzienlijk meer dan er huizen zijn verkocht. Blok signaleert bovendien dat het label een economische waarde begint te vertegenwoordigen. Hij wees daarbij op signalen van makelaars die stellen dat energieprestatie nu echt een rol speelt voor huizenkopers. En er zijn bedrijven en gemeenten die op basis van de energielabels voorlichting zijn gaan geven over energiebesparing. Het uiteindelijke doel, het terugdringen van de energieverbruik van woningen die samen ongeveer ééntiende van alle energie gebruiken, komt zo dichterbij.

Intussen zijn er ook op het gebied van financiering belangrijke signalen in die richting. Onder meer ASN Bank, die via SNS investeert in hypotheken, werkt aan plannen om de energieprestaties van woningen in hun portefeuille op te krikken. Ook andere banken onderzoeken hoe ze met  financieringsvoorwaarden de woningvoorraad kunnen verbeteren.

De enige bank die dat, sinds tweeenhalf jaar, al doet, is Triodos. De groene bank uit Zeist geeft voor elke stap in labelverbetering een korting van 0,1 procent op de hypotheek. Een klant met een G-label betaalt voor en lening van 1 ton daardoor 700 euro meer per jaar dan iemand met een A-label. De hypotheek is een succes, zegt Maarten Thijs van Triodos. ‘Van alle hypotheekklanten van Triodos heeft inmiddels 48 procent zijn huis inmiddels zo aangepast dat het label is verbeterd, 17 procent heeft twee labelsprongen gemaakt of meer.’

De afgelopen maanden heeft de hypotheek veel nieuwe klanten getrokken, zegt Thijs, veel mensen die nog geen klant waren bij de bank. ‘Dat zijn veelal mensen die een huis met A-label hebben en bij ons de gunstigste prijs konden krijgen.’ Je zou kunnen denken dat dit eigenlijk niet de bedoeling is want die mensen hoeven niets meer te verbeteren aan hun woningen en dragen zo niet bij aan de bezuiniging op energie-uitstoot. Maar daar denken ze bij Triodos anders over. ‘Doordat huizen met een  A-label blijkbaar gunstiger hypotheken kunnen krijgen, worden die huizen waardevoller en ontstaat er dus een druk op de markt om huizen te verbeteren.’

‘Sympathieke prikkel’
Triodos hoopt dat collega-banken inderdaad met vergelijkbare intitiatieven komen, omdat je zo ook een ‘sympathieke prikkel’ geeft aan huiseigenaren die altijd al in hun achterhoofd hadden dat ze hun dak moeten isoleren, een nieuw hr-ketel aanschaffen of dubbel glas laten plaatsen. ‘Doordat het label nu meer gewicht krijgt, krijgen ze het beslissende zetje’, denkt Thijs.

Intussen doet ook de overheid het een en ander om mensen te steunen die hun huis willen verbeteren. Zo kunnen huizenkopers die de energieprestatie van hun nieuwe woning nog iets willen verbeteren extra geld lenen. Waar de leenregels voorschrijven dat huizenkopers maximaal 103 procent van de waarde van een woning aan hypotheek mogen afsluiten, is dat opgerekt tot 106 procent wanneer wordt geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van de woning. Zo zijn meer manieren om geld los te peuteren voor isolatie en aanverwante maatregelen. Zo hebben gemeenten en provinciale overheden vaak nog aanvullende lening en subsidiemogelijkheden. Bij ABN Amro kunnen huizenbezitters die willen isoleren, zonnepanelen kopen of windturbines met een speciale lening.

En dan is er nog het Energiebesparingsfonds waar huizenbezitters tegen een schappelijke rente van 2,6 tot 3,3 procent maximaal 25 duizend euro kunnen lenen voor zeventien energiebesparende maatregelen. Het fonds denkt dat het energielabel erg veel effect heeft gehad. In het eerste kwartaal vroegen zeshonderd mensen een lening aan, terwijl er in 2014 in totaal 850 leningen werden verstrekt.

 

Dit bericht is geplaatst in Duurzame Energie, Maatschappelijk debat. Bookmark de permalink.