Bedrijven en duurzaamheid

Ervaring

  • In Amersfoort ben ik samen met Gerard Smakman (Innovem-duurzaam) bezig met een verduurzamingstraject op Isselt, het grootste bedrijventerrein van Amersfoort.
  • In Soest was ik de founder van de “Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest“, een samenwerkingsverband van 10 Soester bedrijven die inwoners van gezamenlijk een compleet pakket aan energiebesparingsmaatregelen kunnen leveren.
  • In Soest ben ik actief in de uitvoering van werkzaamheden van het Bedrijven Platform Duurzaamheid en doe ik het secretariaat van de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest.
  • In Amersfoort was ik namens 033Energie als adviseur betrokken bij een bedrijvenconsortium dat samenwerkt aan een aanbod voor alle Amersfoortse scholen om energieneutraal te worden gerenoveerd.

Filmpje
screenshot back to the rootsHet filmpje “Back to the roots” (6 minuten) laat zien dat duurzaam ondernemen eigenlijk niets anders is dan “fatsoenlijk ondernemen”. Ook voor het Midden en Klein Bedrijf is veel mogelijk bij een normale bedrijfsvoering.

Mijn verhaal

De echte uitdaging van duurzaamheid is om mensen, milieu en economische verdiensten met elkaar in evenwicht te brengen. Daarvoor is een bijdrage van bedrijven onmisbaar. Dat lijkt een open deur, maar toch wordt nog erg vaak met veel scepsis naar bedrijven gekeken als het om duurzaamheid gaat.  Wat mij betreft: om twee redenen niet terecht:

  1. Bedrijven staan steeds vaker vooraan als het gaat om innovatieve bijdragen aan duurzaamheid. Zeker, vaak om er geld mee te verdienen. Maar daar is wat mij betreft niets mis mee. Regelmatig is de aandacht ook breder. Steeds vaker investeren bedrijven in hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. En bij een terugtredende overheid wordt de rol van bedrijven alleen maar belangrijker.
  2. Een belangrijke component van duurzaamheid is technologische innovatie. En we staan voor veel uitdagingen, waarbij aandacht voor duurzaamheid nieuwe wegen opent. Bedrijven zien die mogelijkheden en pakken de handschoen op.